Karnawał w pełni, czas zabaw, imprez, bali. Najwyższy czas zaszaleć. Bawić możemy się jeszcze przez około 3 tygodnie. Ostatnia sobota karnawału wypada w tym roku już 9 lutego.Ja z sentymentem wspominam bale karnawałowe z czasów dzieciństwa, organizowane w przedszkolu, a później w szkole…eh słodki czas beztroski. Bale maskowe, przebierańców z wieloma konkursami, smakołykami, były wspaniałym przeżyciem, do których teraz wracam na zdjęciach.
Ale teraz też nie mam powodów do narzekania, bowiem czas karnawału służy zabawie i dobremu jedzeniu, a propozycji na wieczór w rytmie gorącej samby – na szczęście nie brakuje.
Karnawałowa zabawa powinna być radosna i huczna. Warto jednak zadbać też o to, żeby była smaczna. W zależności od charakteru imprezy możemy poczęstować gości lekkimi przystawkami na zimno lub pożywnymi smakołykami na gorąco. Warto też wcześniej przygotować piękną oprawę stołu. Napoje i drinki podać we francuskim szkle La Rochere, a przystawki na stylowej szklanej tacy na nóżkach, obok położyć serwetki „koronkowe” – biało- srebrne. Ważne by wszystko było smacznie skomponowane, proste i szybkie – w końcu chcemy się dobrze bawić, a nie spędzać wieczór w kuchni. Deska serów, kruche mini-babeczki, koreczki, dipy, szaszłyki – w końcu żadna impreza nie może odbyć się bez stołu pełnego pysznych przekąsek, które skuszą nie tylko smakiem, ale również zmyślnym wyglądem. Do tego owoce, napoje i dużo wesołej zabawy!
Szaleństwa w tym karnawale!
Anna
zdjęcia: DesignByWomen, www.pinterest.com