Deska serów może być znakomitą przekąską na sylwestrową noc. Wymyślona
i spopularyzowana przez Francuzów deska serów to pomysł na zaskoczenie gości kompozycją pełną różnorodnych smaków. Niektórzy deskę serów traktują jako przystawkę, dla innych jest to doskonała przekąska na wszelkiego typu spotkaniach towarzyskich.
Sery możemy podawać w dużych porcjach, tak że goście sami odkrawają sobie porcje dla siebie lub od razu w mniejszych kawałkach. Układając sery w większych kawałkach warto zatroszczyć się o zestaw noży do serwowania serów Cornelia, który powinien znaleźć się na stole.
Desce serów towarzyszy zazwyczaj wino. Może to być białe wino, wina musujące i prosecco, które szczególnie lubią sery miękkie i łagodne.
Urozmaiceniem smaku, ale również atrakcyjnym dodatkiem są owoce (świeże i suszone) oraz bakalie. Do serów najlepiej pasują winogrona, suszone morele oraz żurawina, a także orzechy włoskie. Bardzo często podaje się również pieczywo – bagietkę albo krakersy.
Deski serów przed podaniem trzymamy w chłodnym miejscu, najlepiej pod ozdobnym szklanym kloszem lub w małej szklanej paterce na nóżce. To sprawia, że sery nie wysychają i nabierają oddechu.
Miłych wrażeń smakowych i ciekawych eksperymentów z deską serów podczas zabawy sylwestrowej!
Anna
zdjęcia: DesignByWomen, www.pineterst.com