Sernik Nowojorski, elegancki, wytworny, puszysty, a jednocześnie prosty i smaczny w sam raz dobry początek naszych wpisów na blogu w dziale kulinaria DesignByWomen lub po prostu gotuj z nami smacznie, szybko, intensywnie ………………
Sernik nowojorski…moja tęsknota za NY
Zawsze kiedy zatęsknię za Nowym Jorkiem wiem, że przyszła pora, by upiec sernik nowojorski.
Sernik jest kremowy, ciężki i wilgotny. Dokładnie taki, jakim zajadali się Rachel i Chandler w serialu Przyjaciele/Friends. Kto widział, ten wie zapewne i przyzna mi rację. Kto nie widział, powinien zobaczyć :) – Koniecznie!
Sernik jest łatwy w przygotowaniu, jednak należy poświęcić mu trochę czasu, dlatego na pieczenie wybieram zazwyczaj weekend.
Składniki:
Odrobina dobrej woli, dłuższa najlepiej weekendowa chwila wolnego czasu i delikatny, dobrej jakości ser.
1,2 kg sera
250 g Ciasteczek Digestive
150 g roztopionego masła
6 jaj
6 żółtek
200 g drobnego cukru cukru
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
sok z połowy cytryny
500 ml śmietany 18%
50 g cukru pudru
Piec 60-70 minut
Poza czasem potrzebuję dobrego sera. Kupuję tłusty, śmietankowy, trzykrotnie zmielony. Szukam go zawsze w małych, osiedlowych sklepikach dbających o jakość sprzedawanych produktów. Najlepiej, żeby był z lokalnej mleczarni. Czas i ser to gwarancja, że sernik będzie idealny.
Zaczynam od przygotowania tortownicy. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 26 cm uszczelniam folią aluminiową. Na spód wykładam masę przygotowaną z 250 g ciastek Digestive (wcześniej zmielonych w młynku) i 150 g roztopionego masła. Formę wstawiam do lodówki.
Włączam piekarnik i nastawiam temperaturę na 180 st. C. Sernik piekę w środkowej części, a na półkę pod nim stawiam dużą blachę wypełnioną do połowy gorącą wodą (to substytut kąpieli wodnej, której w moim piekarniku nie mogę zrobić). Robię to przed włączeniem piekarnika. Dzięki temu mam pewność, że sernik będzie gładki i nie popęka.
Kolejny krok to przygotowanie masy serowej. Do dużej miski wkładam 1,2 kg sera, wbijam 6 jajek i dodatkowo 5 żółtek, 200 g drobnego cukru, 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii i sok z połówki cytryny. Całość krótko miksuję do połączenia się składników, a następnie wykładam na przygotowany wcześniej spód. Wstawiam do piekarnika i piekę 60-70 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i zostawiam sernik w środku jeszcze na 10 minut. Powoli studzę sernik, otwierając stopniowo drzwiczki, aż do całkowitego wystygnięcia sernika.
Kiedy sernik jest już zimny włączam piekarnik ponownie i nastawiam temperaturę na 180 st. C. W misce ubijam 500 ml gęstej śmietany (18%) z 50 g cukru pudru. Śmietanę wykładam na sernik i piekę 10 minut. Wyjmuję z piekarnika i całkowicie studzę. Następnie wkładam do lodówki na całą noc.
Otulony śmietanką sernik nowojorski można oprószyć delikatnie gorzkim kakao, albo udekorować czerwoną porzeczką. Taki sernik będzie ozdobą każdego stołu.
Powodzenia i smacznego!
J.